Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europenii pregătesc "pantoful spaţial"

europenii_pregatesc_pantoful_spatial.jpg

Avionul spaţial pregătit de Agenţia Spaţială Europeană (Foto: www.esa.int)

Agenţia Spaţială Europeană a anunţat că pregăteşte un "avion spaţial", un prototip de forma unui pantof, ce ar putea deschide calea către fabricarea primei navete europene capabile să călătorească în spaţiu şi să revină în condiţii de siguranţă pe Terra, informează AFP, preluată de Mediafax.

Are forma unui pantof, e de mărimea unui automobil şi are un nume complicat, "Vehiculul experimental intermediar".

Naveta este construită din ceramică, fibră de carbon şi plută şi are o lungime de cinci metri şi o lăţime de doi metri.

Avionul spaţial este asamblat în Italia şi efectuează în această perioadă ultimele teste în laboratoarele pe care Agenţia Spaţială Europeană le deţine în Olanda, într-o suburbie a oraşului Haga.

Vehiculul spaţial va pleca în această lună în Guyana franceză, de unde va decola pe 18 noiembrie, în cadrul unui zbor test suborbital de 100 minute.

"E un debut, iar misiunea este esenţială pentru viitorul navetelor spaţiale din Europa", declară Giorgio Tumino, şeful misiunii.

"Obiectivul principal al acestei misiuni este de a obţine capacitatea de a reveni pe Terra, după un zbor în spaţiu, în condiţii de siguranţă", spune el.

După ce va ajunge la altitudinea de 450 de kilometri, aparatul care va avea la bord 300 de senzori şi alte aparate de măsură, va reintra în atmosfera terestră cu o viteză de 7,5 kilometri pe secundă.

În acel moment, aparatul va recepţiona o mulţime de date ştiinţifice despre schimburile de căldură dintre aer şi suprafeţele solide aflate în deplasare cu viteze foarte mari.

Chiar dacă aparatul de zbor are la bord doar instrumente de măsurare, el ar putea fi dezvoltat într-o veritabilă navetă spaţială, care va fi capabilă să readucă pe Terra echipaje de astronauţi şi diverse eşantioane din spaţiu.

Europa foloseşte în prezent capsule ruseşti şi americane pentru a readuce pe Terra obiecte şi astronauţi.

Dezvoltat în ultimii cinci ani, proiectul a costat până acum 150 de milioane de euro.