Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Descoperirea anului în fauna României: şarpele boa de nisip

Cel mai rar şarpe din România a fost redescoperit după 80 de ani. Herpetologii au găsit o populaţie de şerpi boa de nisip în sudul ţării, într-o zonă neprecizată, pentru a proteja şarpele de vânătorii de trofee.

Această specie de şarpe boa nu este veninoasă şi nu creşte mai mult de 55 de centimetri, după cum explică la RFI fotograful de natură, Doru Panaitescu, participant la descoperirea de acum câteva zile.

E vorba de cel mai rar şarpe din ţară şi singura specie de boa din Europa.

Doru Panaitescu precizează că şarpele este inofensiv pentru oameni: "Vreau să asigur populaţia că această specie de reptilă este inofensivă, este în primul rând o specie neveninoasă, în al doilea rând este o specie de talie mică, un adult ajunge la maxim 50-55 de centimetri, deci este un boa pitic, dacă putem spune chestia asta. Se hrăneşte în prima parte a vieţii cu insecte, apoi cu rozătoare de dimensiuni mici, nu iepuri, cum am mai auzit poveşti. Deci este un şarpe care are un rol în ecosistem, prin controlarea populaţiei de micro-rozătoare".

Ultima semnalare în viaţă a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul României provine din 1937 din localitatea Cochirleni, judeţul Constanţa.

Fotograful de natură, Doru Panaitescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre şarpele boa de nisip