Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Robotul ghepard, invenţie spectaculoasă, marca MIT

Inginerii de la prestigiosul Institut Tehnologic din Massachusetts (MIT) au inventat robotul ghepard. Maşinăria e capabilă să se deplaseze cu viteze mari şi chiar să sară peste obstacole.

Robotul ghepard este cel mai rapid robot din lume. El poate ajunge la viteza de 56 de kilometri pe oră, performanţă atinsă, ce-i drept, pe o bandă de alergare, într-un laborator.

Robotul arată ca un ghepard, cu menţiunea că nu are nici cap, nici coadă. Asemenea maşinării ar putea fi folosite, între altele, pentru a asista militarii pe teren.

Sangbae Kim este profesor asociat la Institutul Tehnologic din Massachusetts. El explică rostul ghepardului robot: "Scopul general al laboratorului nostru este să înţelegem cum se mişcă animalele. Ne-am concentrat pe patrupede şi încercăm să aflăm cum de se deplasează atât de repede în natură. Vrem să ne inspirăm şi să folosim în lumea noastră inginerească ceea ce aflăm. De exemplu, cum să construim proteze cu acea tehnologie sau cum să putem construi chiar un nou mod de transport, care să înlocuiască maşinile, astfel încât să nu mai avem nevoie de drumuri".

De partea sa, cercetătorul Hae-Won Park spune cum i-a inspirat ghepardul pe inginerii de la Institutul Tehnologic din Massachusetts: "Ghepardul este cel mai rapid animal patruped din lume şi noi am vrea să facem ca robotul nostru să fie la fel de rapid. Când am început să ne construim robotul, am analizat mişcările ghepardului şi am aplicat principiile asupra versiunii noastre mecanice".

 

 

Oamenii de ştiinţă vor oferi mai multe detalii despre robotul ghepard luna aceasta la Conferinţa Internaţională asupra Sistemelor şi Roboţilor Inteligenţi de la Chicago.