Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Taxiul spaţial": NASA a decis cine va construi noile navete

NASA a anunţat că a ales companiile Boeing şi SpaceX pentru a construi primele două vehicule spaţiale private, care vor transporta astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională. De ce este important anunţul Agenţiei Spaţiale Americane?

Flota spaţială americană a fost retrasă în 2011 şi de atunci, astronauţii Statelor Unite au depins de Rusia, pentru a putea ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională.

În urma tensiunilor provocate de implicarea Rusiei în criza din Ucraina, ruşii au taxat "la sânge" misiunile NASA: fiecare loc dintr-o capsulă Soyuz îi costă pe americani nu mai puţin de 70 de milioane de dolari!

Boeing şi SpaceX ar trebui să aibă gata propriile navete spaţiale cel târziu în 2017. E vorba de vehicule de zbor cu o capacitate de şapte locuri fiecare.

Cel care a făcut anunţul despre alegerea celor două companii a fost directorul NASA, Charles Bolden: "Pentru prima dată în mai mult de 40 de ani, vom lansa un nou vehicul care va transporta oameni pe orbită. Anunţul de astăzi pune bazele celui mai ambiţios şi incitant capitol din istoria NASA şi a zborului spaţial. Astăzi suntem cu un pas mai aproape de a ne lansa astronauţii de pe tărâm american şi la bordul unei nave americane şi de a încheia dependenţa Statelor Unite de Rusia până în 2017".

Contractul dintre NASA şi cele două companii, Boeing şi SpaceX valorează aproape şapte miliarde de dolari. Boeing a primit partea cea mai mare din această sumă, respectiv 4,2 miliarde, iar SpaceX restul.

Contractul acoperă în total şase misiuni cu echipaje umane la bord către Staţia Spaţială Internaţională, pentru fiecare dintre cele două companii.

Staţia Spaţială Internaţională este un proiect în valoare de o sută de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Staţia se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute. Instalaţia oferă un spaţiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747.