Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


E teleportarea posibilă? Experimentul elveţian care dă de gândit

Fizicienii elveţieni au reuşit în premieră să teleporteze starea cuantică a unui foton, pe o distanţă de 25 de kilometri. Anunţul a venit de la o echipă de cercetători din Geneva, care a publicat un studiu în revista Nature Photonics, potrivit Mediafax.

Pe micul şi marele ecran s-a întâmplat deja de vreo 40 de ani. Filmele SF, în special Star Trek, au arătat că teleportarea este posibilă şi că funcţionează chiar şi în cazul oamenilor!

Realitatea e însă departe de imaginaţia scenariştilor Science Fiction. Până acum, nu a existat nici un experiment înregistrat oficial, care să fi demonstrat că o fiinţă vie poate fi teleportată cu succes.

Nu înseamnă însă că acest lucru este imposibil. O echipă de cercetători elveţieni a reuşit să teleporteze starea cuantică a unui foton, pe o distanţă de 25 de kilometri.

Nici măcar nu e prima dată când se întâmpla asta. Autorii experimentului au pulverizat pur şi simplu fostul record de şase kilometri, stabilit în urmă cu zece ani de aceeaşi echipă de savanţi de la Universitatea din Geneva.

Noul experiment a fost realizat în laboratorul profesorului Nicolas Gisin. Acesta a declarat în trecut că teleportarea e deocamdată undeva la graniţa dintre ştiinţă şi Science Fiction: "Teleportarea cuantică înseamnă să poţi face un obiect să dispară de aici şi să-l faci să reapară acolo şi să ştii de asemenea ce se întâmplă între cele două puncte. Este un loc "magic", în care ştiinţa se duce puţin spre Science Fiction. Când spunem că obiectul dispare, asta nu înseamnă că dispare materia, ci întreaga structură a obiectului".

Teleportarea cuantică nu permite, cel puţin deocamdată, realizarea unui transfer între obiecte uzuale şi cu atât mai puţin între fiinţe umane.

Această tehnică ar trebui să conducă în viitor la găsirea unor aplicaţii interesante, mai ales în domeniul telecomunicaţiilor şi al criptării informatice pe Internet.

Oamenii de ştiinţă speră că teleportarea cuantică va permite garantarea faptului că o informaţie transmisă de un expeditor către un receptor va ajunge la destinaţie, fără să fie interceptată.