Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Safari uman": indienii izolaţi din Peru, în pericol

safari_uman_indienii_izolati_din_peru_in_pericol.jpg

Indieni izolaţi intră în contact cu exteriorul (Foto: Jaime Corisepa/FENAMAD).

Tribul Mashco Piro, o etnie indiană izolată în bazinul amazonian din Peru, este de câteva luni obiectul incursiunilor turistice organizate clandestin de tur-operatori locali, potrivit France 24. De ce este aceasta o practică periculoasă?

Comunitatea Mashco Piro e formată în prezent din circa 600 de persoane, care trăiesc în rezervaţia Madre de Dios, din sud-estul statului Peru.

Această zonă protejată, situată în Parcul Naţional Manu şi înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO este greu accesibilă, iar contactele cu acest trib sunt interzise oficial de autorităţile peruane.

Mashco Piro reprezintă una dintre cele 15 etnii indiene din Peru, rupte de lumea exterioară. Indienii izolaţi sunt într-adevăr vulnerabili în faţa maladiilor banale pentru restul lumii, precum gripa sau rujeola, maladii care au omorât triburi întregi în trecut.

Un alt pericol pentru aceste comunităţi îl reprezintă muncitorii din domeniul petrolier (Guvernul peruan a cedat peste 70% din jungla amazoniană companiilor petroliere) şi tăietorii ilegali de copaci. La începutul anilor '80, prospecţiunile petroliere ale companiei Shell s-au soldat cu contacte cu tribul izolat Nahua. În câţiva ani, circa jumătate dintre membrii acestui trib au murit.

De câteva luni, însă, experţii sunt îngrijoraţi de activităţile operatorilor din turism. Aceştia le asigură clienţilor, contra unor sume importante de bani (circa 1.500 de dolari), o excursie exotică ce presupune şi un contact cu triburile locale. Această practică este interzisă de autorităţile din Peru, iar cine face asta riscă pedeapsa cu închisoarea.

Contactat de France 24, Ministerul peruan al Culturii, însărcinat cu protecţia indienilor izolaţi, afirmă că nu există suficienţi paznici care să descurajeze acest gen de safari uman, mai ales că Parcul Naţional Manu se întinde pe nu mai puţin de două milioane de hectare.

Hector Sueyo, consilier tehnic la Fenamad, o organizaţie care apără drepturile populaţiilor indiene, spune că acest gen de safari uman nu este o noutate. El precizează că încă de acum doi ani a alertat autorităţile publice asupra pericolului. Din păcate, nu a primit nici un răspuns.

De câteva luni, însă, problema a revenit în actualitate, pentru că între mai şi octombrie, o perioadă de secetă în jungla peruană, triburile de obicei izolate sunt mai vizibile. Cei care intră în contact cu ele sunt fie turişti, fie misionari.

Aşa se face că de multe ori, indienii din triburile rupte de lumea exterioară pot fi văzuţi în fundul gol, dar îmbrăcaţi în tricou.