Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lumea ascunsă de sub calota glaciară: canioane şi munţi uriaşi, descoperiţi de cercetători

Cea mai detaliată hartă realizată vreodată dezvăluie lumea ascunsă de sub calota glaciară din Arctica şi Antarctica. Noul atlas al lumii publicat de Times (Times Comprehensive Atlas of the World) arată că sub stratul de gheaţă se află un mega-canion mai vast decât Marele Canion din Statele Unite şi un lanţ muntos de dimensiunea Alpilor, potrivit Daily Mail.

Canioane, lacuri şi munţi se ascund sub calota glaciară din regiunile polare. Noua hartă a scos la iveală un mega-canion în Groenlanda, mai vast chiar decât Marele Canion din Statele Unite.

Măsurătorile arată de asemenea cât de repede se reduce suprafaţa acoperită de gheaţă a Arcticii şi Antarcticii şi în cât timp ar putea să dispară cu totul.

Dr. Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey, spune că dacă nu ar exista deloc gheaţă la cei doi poli ai Pământului, peisajul ar arăta oarecum normal.

"Dacă stratul de gheaţă ar fi îndepărtat, s-ar vedea munţi şi canioane, ceea ce nu te aştepţi să găseşti în regiuni ca Antarctica", explică el.

Cum au fost culese noile date? Experţii au folosit tehnica măsurării adâncimii prin reflexia sunetelor. Pe înţelesul tuturor, cercetătorii au zburat cu un avion deasupra acestor teritorii, au lansat unde radio spre terenul de sub ei şi au măsurat gradul de reflexie.

Specialiştii au folosit de asemenea tehnici ce presupun unde seismice şi gravitaţionale, pentru a completa harta.

În Antarctica, experţii au găsit gropi uriaşe ascunse sub gheţari, inclusiv una ce atinge adâncimea de aproape doi kilometri şi jumătate, precum şi un lac ce se întinde pe nu mai puţin de patru kilometri sub stratul de gheaţă.

La celălalt capăt al planetei, harta scoate în evidenţă un "mega-canion" în Groenlanda, lung de 750 de kilometri şi adânc de opt sute de metri, acoperit şi el de stratul de gheaţă. Spre comparaţie, Marele Canion din Arizona are o lungime de 446 de kilometri şi o adâncime de 1.800 de metri.

În opinia oamenilor de ştiinţă, canionul uriaş descoperit în Groenlanda este mai vechi decât stratul de gheaţă care-l acoperă.