Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima grădină zoologică a microbilor din lume

O grădină zoologică interactivă, dedicată microbilor s-a deschis la Amsterdam. Primul Zoo de acest gen din lume onorează aceste creaturi minuscule ce reprezintă două treimi din organismele vii de pe Terra şi sunt considerate esenţiale pentru viitorul planetei.

Cea mai mare parte a acestei grădini zoologice botezate "Micropia" seamănă cu un laborator. Mai multe rânduri de microscoape conectate la ecrane uriaşe prezintă tot felul de microorganisme.

Vizitatorii pot să observe printr-o fereastră un laborator adevărat, în care sunt cultivate diverse tipuri de microbi şi pot să se regăsească în faţa unui model uriaş de virus Ebola.

Vizitatorii pot de asemenea să observe microbii în timp ce se reproduc, graţie unui microscop 3D special construit pentru noua grădină zoologică. Ei pot să scaneze microbii şi să identifice în acest fel numărul şi locurile în care trăiesc microbii de pe corpurile lor.

În plus, cine merge cu liftul spre primul etaj al grădinii zoologice poate vedea pe tavanul ascensorului un ecran uriaş, care arată printr-o lentilă de forma unui ochi supradimensionat toate organismele vii de pe pleoapele vizitatorilor.

Cuplurile de îndrăgostiţi vor putea să se sărute în faţa unui dispozitiv care indică numărul de microbi schimbat de cei doi parteneri în timpul acelui sărut.

Virusurile, ciupercile şi bacteriile sunt adeseori asociate cu bolile, dar ele sunt de asemenea esenţiale pentru supravieţuirea oamenilor.

Microorganismele sunt deja utilizate pentru a produce biocarburanţi, pentru a fabrica noi tipuri de antibiotice şi pentru a îmbunătăţi randamentul agricol.

Fiecare persoană adultă are în corpul său aproximativ 1,5 kilograme de microbi, fără de care ar muri.