Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Adio, ambuteiaje! Maşina zburătoare, inventată de cercetătorii slovaci

Compania slovacă Aeromobil a inventat maşina zburătoare. E vorba de un vehicul care se deplasează pe şosea, dar care la nevoie poate să decoleze, evitând astfel aglomeraţia din traficul rutier.

Aşa cum membrii familiei Jetson se deplasau cu un soi de maşină zburătoare la serviciu, la şcoală sau la mall, aşa s-ar putea întâmpla şi cu şoferii sau dacă vreţi, piloţii vehiculului realizat de compania Aeromobil. Spre deosebire însă de celebrul desen animat din anii '60, prototipul slovac nu poate fi împachetat într-o servietă, după aterizare...

Flying Roadster este o maşină zburătoare, ce cântăreşte 450 de kilograme şi are aripi din fibră de carbon, care se pliază în spatele cabinei.

Ca aspect, are ceva din bolidul lui Batman şi un planor. Are două locuri şi atinge 160 de kilometri pe oră pe şosea, iar în zbor, 200 de kilometri pe oră.

Pe pământ consumă opt litri de carburant la suta de kilometri, iar în aer 15 litri pe oră.

 

 

Primul patent al unei maşini zburătoare datează din 1903, însă anul acesta, mai exact pe 29 octombrie va fi prezentată prima maşină zburătoare cu opţiune de comercializare, cu prilejul Conferinţei anuale a tehnologiei viitorului şi erei digitale de la Viena.

Flying Roadster a făcut primul test de zbor în octombrie anul trecut. Ultima versiune va fi testată cu o zi înainte de prezentare, pe 28 octombrie.

"Vrem să facem ca transportul personal să fie mai emoţionant, mai eficient şi mai sustenabil. Cu tot mai multe maşini pe şosele şi cu aeroporturi tot mai aglomerate, a călători nu mai este ceea ce a fost", declară un oficial al companiei slovace.

Potenţialii proprietari ai maşinii zburătoare trebuie să ştie însă că vor avea o problemă: vehiculul are şase metri lungime şi 1,6 metri lăţime. Ceea ce înseamnă că găsirea unui loc de parcare ar putea fi o corvoadă...