Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trei japonezi au primit Nobelul pentru fizică

isamu.jpg

Cercetătorul Isamu Akasaki (FOTO: REUTERS/Kyodo)

Trei cercetători japonezi au primit, marţi, premiul Nobel pentru fizică pe 2014, informează site-ul oficial al acestor distincţii prestigioase. Comitetul Nobel i-a recompensat pe cercetătorii niponi pentru inventarea diodelor electroluminiscente, relevă un comunicat oficial.

Cei trei japonezi sunt Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura.

Potrivit comunicatului Academiei de ştiinţe suedeze, cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru "inventarea diodelor cu emisie de lumină albastră care au permis dezvoltarea unor surse de lumină albă, puternice şi economice", notează Mediafax.

Atunci când Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura au produs lumină albastră cu ajutorul semiconductorilor, la începutul anilor 1990, au declanşat o transformare fundamentală a tehnologiei de iluminat. Diodele roşii şi verzi existau deja de multă vreme, însă fără lumina albastră lămpile albe nu puteau fi create. În ciuda unor eforturi considerabile, depuse atât în comunitatea ştiinţifică, cât şi în industrie, LED-urile cu lumină albastră au rămas o provocare timp de trei decenii.

Cei trei cercetători au reuşit acolo unde toţi ceilalţi au eşuat. Isamu Akasaki a lucrat cu Hiroshi Amano la Universitatea din Nagoya, în timp ce Shuji Nakamura era angajat la Nichia Chemicals, o mică companie din Tokushima. Invenţia lor a fost revoluţionară. Becurile incandescente au iluminat secolul al XX-lea. Secolul al XXI-lea va fi iluminat de lămpile cu LED-uri.

Lămpile cu LED-uri albe emit o lumină albă mai puternică, sunt mai durabile şi mai economice. Ele sunt constant îmbunătăţite şi devin tot mai eficiente cu fiecare flux luminos (măsurat în lumeni) suplimentar adăugat per unitate de putere electrică (măsurată în waţi). Cel mai recent record este de 300 lm/W, care poate fi comparat cu lumina emisă de 16 becuri albe obişnuite şi cu aproape 70 lămpi fluorescente. Întrucât aproximativ un sfert din consumul de electricitate mondial este folosit pentru a acoperi nevoia de iluminare, LED-urile contribuie la salvarea resurselor planetei. Consumul de materiale este şi el mult diminuat, întrucât LED-urile au o durată de viaţă de 100.000 de ore, în comparaţie cu cele 1.000 de ore pentru becurile incandescente şi 10.000 de ore pentru tuburile fluorescente.

Lămpile de tip LED reprezintă şi o promisiune pentru o mai bună calitate a vieţii pentru 1,5 miliarde de persoane în lume care nu au acces la reţelele de electricitate. Datorită faptului că au un consum mic de electricitate, aceste lămpi pot fi alimentate cu uşurinţă de mici - şi ieftine - centrale locale cu energie solară. Inventarea LED-ului cu lumină albastră are o vechime de doar 20 de ani, însă a contribuit deja la crearea luminii albe într-o manieră completă nouă, pentru binele tuturor oamenilor.