Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un cercetător de origine română câştigă premiul Nobel pentru chimie. Ministrul Costoiu: E o performanţă remarcabilă!

un_roman_castiga_premiul_nobel_pentru_chimie.jpg

Stefan W. Hell, premiat cu Nobelul pentru chimie pe 2014.

Premiul Nobel pentru chimie pe 2014 a fost atribuit cercetătorilor Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner. Stefan W. Hell este un cercetător născut la Arad, pe 23 decembrie 1962. El lucrează la Max Planck Institute for Biophysical Chemistry, din Göttingen şi Centrul German pentru Cercetări legate de Cancer, din Heidelberg. Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, spune la RFI că este o "performanţă extraordinară" şi precizează că Hell este un produs german, dar care a colaborat cu profesori din România.

ACTUALIZARE : "Este un profesor remarcabil. Este în primul rând o performanţă remarcabilă şi-i felicit pe cei trei câştigători pentru această reuşită extraordinară! Trebuie să recunoaştem, profesorul Hell este din punct de vedere ştiinţific, al pregătirii, un produs al Germaniei. În schimb, ne bucurăm de faptul că în colaborările domniei sale a inclus şi România, iar o parte din cercetările sale din ultimii ani sunt realizate împreună şi cu profesori, cu cercetători din România", spune la RFI ministrul delegat pentru Cercetare Ştiinţifică, Mihnea Costoiu.

 

Stefan W. Hell este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012.

Potrivit site-ului nobelprize.org, Stefan W. Hell este cetăţean german şi a absolvit cursurile Universităţii Heidelberg (Germania) în 1990.

Stefan Hell a plecat în Germania în 1978, după primul an de liceu, urmat în Timişoara, stabilindu-se împreună cu părinţii la Ludwigshafen.

Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru "dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie".

În 2013, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetătorilor Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe.

Cercetătorii John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser au fost recompensaţi luni cu premiul Nobel pentru medicină.

Japonezii Isamu Akasaki şi Hiroshi Amano şi americanul de origine japoneză Shuji Nakamura au câştigat marţi Nobelul pentru fizică.

Premiul Nobel pentru literatură va fi atribuit joi. Câştigătorul premiului Nobel pentru pace va fi anunţat vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.

 
Mihnea Costoiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre premiul Nobel pentru Chimie pe 2014