Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Secretul combaterii obezităţii. Descoperirea inedită a savanţilor americani

secretul_combaterii_obezitatii_descoperirea_inedita_a_savantilor_americani.jpg

Oamenii de ştiinţă au descoperit un vierme, ce ar putea deţine secretul combaterii eficiente a obezităţii.

Cum putem mânca dulciuri fără să ne îngrăşăm? Oamenii de ştiinţă americani au descoperit un vierme, care ar putea deţine secretul pentru a combate eficient obezitatea, informează publicaţia Daily Mail, preluată de Mediafax. Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.

Cercetătorii au descoperit că un vierme de mici dimensiuni, cu un nume imposibil, Caenorhabditis elegans, ar putea ajuta omenirea să scape de una dintre cele mai incomode probleme: obezitatea.

Savanţii spun că o mutaţie genetică prezentă în ADN-ul viermelui respectiv îi permite acestuia să nu se îngraşe niciodată.

Acea mutaţie ar putea să îi ajute pe cercetători să producă o pilulă care va permite oamenilor să mănânce oricât de multe dulciuri, fără să ia deloc în greutate.

Savanţii care au făcut descoperirea sunt coordonaţi de Sean Curran, profesor la Davis School of Gerontology şi la Keck School of Medicine, instituţii asociate la Universitatea Southern California din Los Angeles.

Mai multe companii farmaceutice vor deja să producă medicamente care vor avea rolul de a activa la comandă această genă cu rol cheie.

Experimentele de laborator i-au uimit pe oamenii de ştiinţă. "Dietele bogate în zaharuri primite de viermi erau echivalente cu dietele occidentale ale oamenilor", spune profesorul Curran. El se referă la dieta preferată a multor occidentali, caracterizată prin mari cantităţi de lipide şi de glucide, precum burgerii, cartofii prăjiţi şi băuturile carbogazoase.

Unii dintre viermii "mutanţi" din aceste experimente puteau să consume cantităţi incredibil de mari de zaharuri, fără să se îngraşe deloc, iar cei obişnuiţi se îngrăşau foarte mult, urmând aceeaşi dietă.

Acelaşi tipar genetic a fost descoperit în aproape toate vieţuitoarele din lume, de la celulele de drojdie, până la oameni.

În etapa următoare, profesorul Sean Curran intenţionează să îşi testeze descoperirea pe şoareci.

Companiile farmaceutice, după cum spuneam, s-au mobilizat deja şi au lansat studii clinice, cu scopul de a produce medicamente moleculare, bazate pe cercetările specialiştilor în domeniu.

Problema e că stimularea excesivă a genei respective a fost asociată cu dezvoltarea unor cancere agresive.