Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Istoria artei, rescrisă? Descoperire valoroasă în Indonezia

istoria_artei_rescrisa_descoperire_valoroasa_in_indonezia.jpg

Pictură rupestră din Sulawesi, Indonesia (Foto: Reuters/Kinez Riza)

Desene preistorice vechi de cel puţin 40 de mii de ani, care includ animale şi contururi ale palmelor au fost descoperite în şapte peşteri de pe insula indoneziană Sulawesi. Descoperirea ar putea rescrie istoria artei.

Descoperirea din Indonezia este crucială, pentru că până acum se ştia că asemenea forme de artă au apărut pentru prima dată în peşterile din Europa.

Dezvăluirile recente arată că "bătrânul continent" nu este leagănul artei, aşa cum s-a crezut până acum, ci că astfel de desene au apărut concomitent în Europa şi în Sud-Estul Asiei, spun specialiştii.

"Faptul că oamenii din Sulawesi făceau acelaşi lucru precum contemporanii lor europeni ar putea demonstra că arta rupestră a apărut separat cam în acelaşi timp în toată lumea", explică arheologul Thomas Sutikna, de la Universitatea Wollongong, din Australia.

Cercetătorii au analizat 14 picturi rupestre, dintre care 12 reprezentau contururi ale palmelor, iar alte două, animale. Unul dintre aceste desene arată un porc cu dinţii foarte lungi, botezat Babirusa.

Existenţa acestor desene este cunoscută de decenii, dar vechimea lor nu a fost determinată niciodată până în prezent. Unii experţi au estimat vârsta lor undeva la zece mii de ani.

Artiştii au realizat contururile palmelor, pulverizând vopsea în jurul mâinilor apăsate pe suprafaţa stâncii.

România se poate mândri şi ea cu astfel de picturi rupestre. Peştera Coliboaia din Bihor găzduieşte unele dintre cele mai vechi asemenea desene din lume.

Ele au fost descoperite acum câţiva ani şi sunt similare celor din alte peşteri europene, precum cele din peştera Lascaux din Franţa sau Altamira din Spania.

Speologii au găsit desenat un cap de bizon cu coamă şi coarne, un cal parţial desenat, al cărui cap este mai bine conturat şi unul sau două capete de urs.

Printre desenele care s-au conservat cel mai bine se află şi un cap de rinocer.

În urma analizelor, specialiştii au spus că picturile rupestre au peste 35 de mii de ani.