Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât de mare este riscul de a te infecta cu Ebola în avion?

Pasagerii curselor aeriene nu trebuie să se teamă de zborul cu avionul, chiar şi în condiţiile în care la bord s-ar afla persoane care prezintă simptomele Ebola, spune un medic specialist în tratarea bolilor infecţioase, intervievat de CNN, informează Mediafax.

Suzanne Donovan este un medic expert în Ebola. Ea s-a întors recent din Sierra Leone, unde a tratat în ultima lună victimele acestei boli.

Femeia a explicat unui reporter CNN la bordul unui Boeing 767 care sunt riscurile de infectare cu Ebola pentru cei care călătoresc cu avionul.

Ea acreditează ideea că riscul să faci Ebola într-un avion este destul de mic: "Pot să înţeleg îngrijorarea pasagerilor, care se tem că vor fi expuşi acestui virus. Dar el se transmite prin contactul direct cu fluidele corporale. Riscul să faci un accident rutier în drum spre aeroport este mai mare, decât să te infectezi cu Ebola într-un avion.  Simpla spălare a mâinilor cu apă şi săpun este suficientă pentru a ucide virusul". 

Suzanne Donovan susţine că nu sunt motive de teamă pentru pasageri. În aeroporturile americane sunt verificate temperatura şi simptomele bolii, iar riscul de a intra în contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane infectate este mic.

Cum Ebola nu se transmite pe calea aerului, riscul de a fi luată de la cineva care strănută sau tuşeşte este foarte mic.

Unii experţi ONU se tem însă că virusul ar putea suferi mutaţii şi deveni transmisibil pe calea aerului, ceea ce ar schimba total datele problemei.

Totuşi, virusul nu a suferit această mutaţie, iar pasagerii curselor aeriene nu au motive să renunţe la zborul cu avionul, conchide jurnalistul CNN.