Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Omenirea se îndreaptă spre cel mai cald an din istorie

omenirea_se_indreapta_spre_cel_mai_cald_an_din_istorie.jpg

Cea mai caldă lună septembrie din istorie.

Anul acesta s-a înregistrat cea mai caldă lună septembrie din 1880 până în prezent, au anunţat oamenii de ştiinţă, citaţi de AFP. Septembrie 2014 a înregistrat la suprafaţa scoarţei terestre şi a oceanelor o temperatură medie de 15,72 grade Celsius. Savanţii cred că în ritmul acesta ne îndreptăm către cel mai cald an din istorie.

Anul acesta, mai, iunie, august şi septembrie au fost lunile cele mai calde înregistrate vreodată, de când a început măsurarea temperaturilor, în 1880.

Cu excepţia lui februarie, toate celelalte luni au intrat în topul patru al celor mai calde luni înregistrate vreodată pentru fiecare dintre ele.

În 2014, a fost a 38-a lună consecutivă de septembrie în care temperatura globală terestră s-a situat peste media din secolul al XX-lea, anunţă National Oceanic and Atmospheric Administration (Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică) în raportul ei anual.

1976 a fost cel mai recent an în care temperatura medie din lume în luna septembrie a fost mai mică decât media secolului trecut.

Pe uscat, pe plan global, temperaturile au fost mai mari decât media, cu excepţia centrului Rusiei şi a anumitor părţi orientale şi din nordul Canadei.

"Recordurile de căldură au fost înregistrate în special în nordul Africii occidentale, în regiunile de litoral din sud-estul Americii Latine, în sud-vestul Australiei, în regiuni din Orientul Mijlociu şi în câteva zone din Asia de sud-est", se arată în raportul citat.

 

Oceanele "fierb"

 

La suprafaţa oceanelor, temperatura din septembrie 2014 a fost pe plan global cu 0,66 grade peste media secolului al XX-lea, care este de 16,2 grade.

"Acest fapt marchează, de asemenea, cea mai ridicată temperatură înregistrată din 1880 la suprafaţa oceanelor", precizează instituţia citată.

Această creştere a temperaturilor a fost observată la nivelul tuturor oceanelor, în special în nord-estul şi partea ecuatorială a Oceanului Pacific.

Dacă 2014 îşi menţine temperaturile lunare peste media secolului al XX-lea până la sfârşitul lunii decembrie, atunci el va deveni cel mai cald an calendaristic din 1880 şi până în prezent.

În medie, temperatura pe Glob a crescut cu 0,06 grade pe deceniu din 1880 până în 2013, însă ritmul de creştere a fost mult mai ridicat de la începutul anilor '60. Între 1964 şi 2013, creşterea a fost de 0,15 grade pe deceniu.

Negociatori din 195 de ţări se vor întâlni în această săptămână la Bonn, în Germania, unde vor încerca să obţină progrese pentru un acord internaţional ce ar putea fi semnat anul viitor.

Statele lumii trebuie să obţină un consens în privinţa unui text care să limiteze pe termen lung creşterea temperaturilor la nivel mondial la cel mult două grade Celsius, în raport cu era preindustrială. Dincolo de acest nivel, consecinţele se anunţă costisitoare şi chiar dramatice, avertizează oamenii de ştiinţă, care vorbesc chiar de o "adaptare imposibilă" pentru anumite populaţii.