Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră medicală "mai importantă decât mersul pe Lună"

Un bărbat din Bulgaria, care era paralizat de la brâu în jos poate să meargă din nou. Asta după ce a fost supus unui transplant de celule prelevate din propriul nas, pentru a reface traseul nervos al coloanei vertebrale, informează Reuters.

Bărbatul fusese înjunghiat în spate şi rămăsese cu picioarele paralizate. El poate merge acum din nou, ce-i drept ajutat de un cadru.

Medicii au efectuat un transplant de celule care alcătuiesc teaca bulbului olfactiv în coloana vertebrală, pentru a construi "o punte nervoasă" între două regiuni secţionate ale acesteia.

Pacientul este un bulgar în vârstă de 38 de ani, Darek Fidyka, înjunghiat în spate în 2010. După 19 luni de tratament, bărbatul este capabil să execute o serie limitată de mişcări voluntare şi-şi poate simţi picioarele, deşi foarte puţin, potrivit medicilor care l-au tratat.

Fundaţia Nicholls pentru Leziuni ale Coloanei Vertebrale, o organizaţie caritabilă din Marea Britanie, care a finanţat parţial cercetarea medicală, anunţă că starea de sănătate a pacientului se ameliorează mai mult decât se aşteptau medicii, iar bărbatul este acum capabil să şofeze şi să ducă o viaţă mai apropiată de cum era înainte de a fi înjunghiat.

Unul dintre oamenii de ştiinţă care au participat la acest experiment spune că succesul intervenţiei este "mai important chiar şi decât mersul pe Lună".

Tehnica respectivă a fost folosită în cadrul unor studii pe animale de mai mulţi ani, dar niciodată în combinaţie cu celulele care alcătuiesc teaca bulbului olfactiv.

Experţi care nu au fost implicaţi în cercetare spun că rezultatele oferă speranţă, dar e nevoie de mai multe cercetări şi de mai mulţi pacienţi trataţi cu această metodă, înainte de o evaluare corectă a potenţialului procedurii.

Echipa de medici vrea să repete procedura asupra a trei până la cinci pacienţi în următorii cinci ani.