Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schimbăm ora. Dormim mai prost?

schimbam_ora_dormim_mai_prost.jpg

România dă ceasul cu o oră înapoi, sâmbătă spre duminică.

Schimbarea orei poate avea unele consecinţe negative asupra organismului uman, avertizează experţii. România va trece sâmbătă spre duminică la ora de iarnă. Asta înseamnă că vom da ceasurile cu o oră în urmă, deci ora 4 devine ora 3. Trecerea la ora de iarnă poate produce unele perturbări de bioritm, chiar dacă oferă o oră în plus pentru somn.

Teoretic, când dăm ceasul cu o oră înapoi, ar trebui să ne simţim mai bine: câştigăm o oră de somn, iar prima zi de după schimbarea orei devine cea mai lungă din tot anul.

Nu toată lumea are însă de câştigat de pe urma acestei mutări. Schimbarea orei este resimţită mai ales de persoanele fragile, cum sunt copiii şi bătrânii, potrivit ziarului online ladepeche.fr, citat de Agerpres.

Perturbările produse pot fi nefaste pentru sănătate şi pot tulbura nu doar somnul, ci şi pofta de mâncare, concentrarea, capacitatea de muncă şi stările de dispoziţie.

Specialiştii fac câteva recomandări, pentru a trece cu bine la ora de iarnă. De exemplu, reglarea ceasului în ajun. Persoanele supuse stresului se vor simţi neliniştite că s-ar putea să uite să schimbe ora şi mai ales că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. A schimba ora în ajun prezintă avantajul de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea.

O altă recomandare este de a merge la culcare cu o oră mai târziu sâmbătă seara. În acest fel, vom dormi la fel de multe ore, iar trezirea de dimineaţă se va face la o oră considerată ca fiind obişnuită.

Experţii ne sfătuiesc totuşi să nu lenevim prea mult duminică în pat. Dacă se întâmplă asta, riscăm ca duminică seară să adormim mai greu.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.

Specialiştii ne recomandă multă odihnă, dar şi să adoptăm un ritm de viaţă ce corespunde trecerii la noua oră. Simptomele vor trece în cel mult câteva săptămâni.