Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu inedit: V-aţi născut iarna? Sunteţi predispuşi la depresie

Care e legătura între anotimpul în care s-au născut oamenii şi comportamentul lor? Cercetătorii de la Universitatea Semmelwis din Budapesta au realizat un studiu ce scoate în evidenţă faptul că temperamentul oamenilor poate fi influenţat de sezonul în care au văzut prima oară lumina zilei. Oamenii de ştiinţă au analizat 366 de studenţi maghiari.

Cei care s-au născut vara sunt mai predispuşi schimbărilor de dispoziţie când devin adulţi.

Cei născuţi iarna sunt mai puţin predispuşi să dezvolte un comportament irascibil.

Oamenii născuţi primăvara au mari şanse să aibă un comportament foarte optimist, în timp ce aceia născuţi toamna sunt mai puţin predispuşi la depresie, notează publicaţia Huffington Post, citată de Mediafax.

"Studiile biochimice au demonstrat că anotimpul naşterii influenţează anumiţi neurotransmiţători, cum sunt dopamina şi serotonina, acest lucru putând fi remarcat chiar şi la vârsta adultă", spune coordonatoarea studiului, asistentul universitar Xenia Gonda.

Aceşti neurotransmiţători au rol în reglarea unor procese cognitive, cum ar fi emoţia şi stimularea, influenţând dispoziţia.

Cercetătorii recunosc că nu au urmărit participanţii pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai multe studii pentru a determina exact cât de puternică este legătura între tipul de comportament şi ziua de naştere.

Anumiţi factori timpurii legaţi de anotimp, cum ar fi hrana specifică sezonului, activitatea fizică depusă de mamă, temperatura şi agenţii de mediu, pot influenţa, mai târziu, comportamentul.

Un neurolog de la Universitatea Oxford pune însă la îndoială acest studiu. "Numărul de 400 de subiecţi reprezintă un eşantion mic, astfel că aceste legături pot fi doar o întâmplare", spune conferenţiarul Sreeram Ramagopalan.