Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Telefoanele inteligente "distrug viaţa cuplurilor"

Tehnologia digitală mobilă afectează viaţa sexuală a cuplurilor. Ea reduce nivelul de intimitate dintre parteneri, astfel încât fiecare dintre cei doi ajunge să se aştepte la mai puţine lucruri decât ar trebui de la celălalt. Declaraţiile au fost făcute de cercetătorul britanic, Paul Levy.

Internetul şi dispozitivele digitale mobile îi fac pe oameni să uite ce înseamă dragostea în lumea reală, spune Paul Levy, citat de publicaţia Daily Mail, preluată de Mediafax.

Chiar şi copiii îşi ignoră bunicii, fiind mai pasionaţi de telefoanele lor, decât să poarte o conversaţie cu rudele mai în vârstă.

Pe măsură ce legăturile directe, fizice, nemijlocite dintre oameni devin tot mai rare, mai diluate, oamenii se adaptează, având aşteptări tot mai mici de la ceilalţi la nivel de interacţiune directă.

Oamenii uită cum este dragostea adevărată, uită că trimiterea de sărutări prin e-mail sau sms nu înlocuieşte apropierea intimă reală.

Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, cu cât membrii unui cuplu folosesc mai mult platforma de socializare Facebook, cu atât creşte mai mult sentimentul de gelozie dintre ei, ducând în cele din urmă la despărţire.

Cercetătorii de la Universitatea din Missouri (SUA) au intervievat sute de utilizatori ai Facebook, cu vârste cuprinse între 18 şi 82 de ani, care considerau că utilizarea de către partener a platformei online duce la apariţia conflictului în relaţie.

Un alt studiu, realizat de Universitatea Oxford pe 24 de mii de cupluri europene căsătorite arată că satisfacţia maritală este invers proporţională cu nivelul de utilizare a site-urilor de socializare.

Cu cât cuplurile citeau mai mult despre vieţile interesante ale altora, cu atât erau mai dezamăgite de propria relaţie.

Specialiştii spun că o soluţie este evitarea utilizării tehnologiei mobile atunci când nu este cu adevărat necesară.

Paul Levy sfătuieşte cuplurile să nu mai folosească telefoanele şi tabletele în dormitor sau la masă.

De asemenea, el sugerează folosirea unui ceas deşteptător clasic, în locul telefonului mobil pe post de alarmă, evitând astfel cât mai mult posibil folosirea acestor dispozitive care duc până la urmă la însingurare.

În opinia lui Paul Levy, cu cât oamenii recurg mai mult la tehnologie pentru a fi aproape de ceilalţi, cu atât se reduce nivelul de apropiere în viaţa reală.