
Ştiinţă
Misiune spaţială de excepţie: plasarea unui robot pe o cometă
misiune_spatiala_de_exceptie_plasarea_unui_robot_pe_o_cometa.jpg

Misiunea Agenţiei Spaţiale Europene va reprezenta o premieră în istoria explorării spaţiului.
Este o adevărată acţiune de "arheologie spaţială", începută în 2004, odată cu lansarea sondei Rosetta. Proiectul încearcă să descifreze evoluţia Sistemului Solar după naşterea acestuia, întrucât cometele sunt considerate adevărate "vestigii" ale materiei spaţiale primitive.
Totul se va realiza în aproximativ şapte ore, la o distanţă de 511 milioane de kilometri de Terra.
Philae este un robot-laborator, cu greutatea de o sută de kilograme, care se va desprinde de sonda Rosetta la o distanţă de 20 de kilometri de suprafaţa cometei.
Andrea Accomazzo, directorul de zbor al misiunii Rosetta, este încrezător: "Trebuie să recunosc că suntem puţin obosiţi, dar şi foarte încântaţi. Cred că acesta este punctul culminant al carierelor noastre, nu cred că o să mai putem ateriza vreodată pe o cometă. Am lucrat intens în ultimele luni, sunt convins că am făcut tot ce trebuia făcut şi tot ce se putea face pentru această operaţiune. Cred că am făcut-o într-un mod foarte profesionist. Mai avem încă multe provocări, sunt câteva lucruri care nu depind de noi, de exemplu momentul în care robotul atinge suprafaţa cometei: nu putem alege noi locul exact, ne trebuie şi puţin noroc".
Confirmarea desprinderii robotului Philae de Rosetta va parveni specialiştilor la ora 11.03, ora României, ţinând cont de decalajul de transmisie a semnalului radio de pe sonda Rosetta. Vor urma şapte ore lungi de aşteptare, înainte de plasarea lui Philae pe cometă, a cărei confirmare ar trebui să ajungă pe Terra la ora 18.02, ora României, cu o marjă de incertitudine de 40 de minute.
Tentativa de plasare a robotului pe cometă va fi transmisă de National Geographic Channel.
Dacă vor reuşi, Rosetta şi Philae i-ar putea ajuta pe cercetători să descopere informaţii despre trecutul şi originile noastre, după mai bine de zece ani de călătorii prin spaţiu, într-o misiune istorică pentru explorarea spaţială.