Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agenţia Spaţială Europeană, la un pas de o performanţă istorică

agentia_spatiala_europeana_la_un_pas_de_o_performanta_istorica.jpg

Sonda spaţială europeană Rosetta şi robotul Philae (Foto: www.esa.int)

Robotul Philae s-a desprins de sonda spaţială Rosetta şi se îndreaptă spre cometa Ciurimov-Gherasimenko. Contactul se va produce după şapte ore de cădere liberă. Dacă totul va merge bine, va fi o premieră în istoria spaţială, a anunţat miercuri Agenţia Spaţială Europeană.

Robotul a fost lansat de sonda europeană Rosetta în jurul orei 09.00 GMT (11.00, ora României).

"Totul a mers bine. Suntem cu toţii foarte fericiţi. Totul s-a desfăşurat fără probleme", declară Andrea Accomazzo, directorul de zboruri spaţiale al misiunii Rosetta, din cadrul Centrului european pentru operaţiuni spaţiale al ESA, din oraşul german Darmstadt.

Anunţul desprinderii robotului de sondă a provocat aplauze şi multe îmbrăţişări în rândul specialiştilor de la Centrul amintit.

Lansat la o distanţă de circa 20 de kilometri de cometă, Philae va avea nevoie de o cădere liberă de şapte ore, pentru a se poziţiona pe nucleul cometei Ciuri.

Plasarea robotului pe suprafaţa cometei va fi o adevărată provocare tehnologică. Micuţul robot va trebui să se plaseze pe o cometă cu o formă neregulată şi un relief accidentat, în contextul în care natura scoarţei sale rămâne deocamdată o chestiune necunoscută.

Confirmarea contactului Philae cu cometa Ciuri ar trebui să parvină pe Terra la ora 16.02 GMT (18.02, ora României), cu un interval de incertitudine de 40 de minute.

Dacă Philae se va ancora corect pe suprafaţa cometei, va începe imediat să studieze nucleul.

Robotul ar trebui să funcţioneze până în luna martie, fiind condamnat "să moară de cald", când cometa se va apropia de Soare.