Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Imagini istorice de la plasarea robotului Philae pe cometa Ciuri

video_imagini_istorice_de_la_plasarea_robotului_philae_pe_cometa_ciuri.jpg

Agenţia Spaţială Europeană a plasat cu succes un robot pe o cometă (Foto: www.esa.int).

NASA a salutat plasarea robotului european Philae pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko. Potrivit agenţiei spaţiale americane, este vorba de un "progres" major în istoria explorării spaţiale, informează AFP.

"Felicităm Agenţia Spaţială Europeană pentru succesul aterizării pe o cometă", declară adjunctul administratorului NASA, John Grunsfeld.

"Această reuşită reprezintă un progres în explorarea sistemului nostru solar şi o etapă-cheie în cooperarea internaţională", spune el.

Robotul Philae s-a despărţit de sonda europeană Rosetta şi a aterizat pe nucleul cometei Ciuriumov-Gherasimenko, o manevră periculoasă, ţinând cont de viteza şi suprafaţa accidentată a cometei.

Reprezentantul NASA precizează că trei instrumente americane se află la bordul sondei spaţiale Rosetta, pentru a cartografia nucleul cometei şi a căuta urme de apă.

 

 

Philae s-a despărţit de Rosetta după un periplu de 6,5 miliarde de kilometri, care a durat zece ani.

Imediat după confirmarea aterizării, Agenţia Spaţială Europeană şi-a exprimat îngrijorarea că robotul Philae nu s-ar fi ancorat bine de solul cometei. Echipa Agenţiei va încerca reactivarea captatoarelor, pentru a se evita riscul desprinderii şi ajungerea în spaţiu, potrivit Reuters.

Philae are misiunea de a căuta pe nucleul cometei "Graalul astrofizicienilor": molecule organice care au putut să joace în trecut un anumit rol în apariţia vieţii pe Terra, întrucât cometele sunt cele mai primitive corpuri cereşti din Sistemul Solar.

Motorul de căutare online Google şi-a schimbat logo-ul de pe pagina de pornire, pentru a marca plasarea robotului european Philae pe nucleul cometei Ciuri, o premieră în istoria spaţială.

Cu un cost total de 1,3 miliarde de euro, misiunea Rosetta a mobilizat aproximativ două mii de cercetători pe parcursul a 20 de ani. Peste 50 de companii din 14 ţări europene şi Statele Unite ale Americii au participat la fabricarea acestei sonde spaţiale.