Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Robotul Philae, readus la viaţă?

robotul_philae_readus_la_viata.jpg

Plasarea robotului Philae pe cometa Ciuri, surprinsă în imagini de sonda Rosetta (Foto: www.esa.int)

Robotul Philae, care a fost plasat cu succes pe cometa Ciuriumov - Gherasimenko, ar putea fi reactivat, după ce a rămas fără baterii acum câteva zile. Cum se va întâmpla asta? Oamenii de ştiinţă se bazează pe apropierea cometei de Soare.

Speranţele cercetătorilor se leagă de însăşi cometa Ciuri. Mai exact, de jeturile de gaz eliberate de aceasta, jeturi care pe măsură ce se apropie de Soare, ar putea deplasa robotul Philae din regiunea umbrită unde se află în prezent, permiţând reîncărcarea bateriilor acestuia, dacă lumina solară va cădea pe panourile fotovoltaice, potrivit agenţiei Reuters, preluate de Mediafax.

Robotul de dimensiunea unei maşini de spălat a efectuat o misiune istorică, de 57 de ore, pe suprafaţa cometei Ciuri. Philae a fost lansat de la bordul sondei spaţiale Rosetta, către suprafaţa cometei şi a ajuns într-o zonă umbrită.

O cameră video de la bordul sondei spaţiale a surprins în imagini ultimele minute ale coborârii robotului pe suprafaţa cometei, coborâre ce a durat în total şapte ore. În imagini se observă locul în care Philae a atins cometa şi regiunea unde a ajuns, în cele din urmă, după ce a sărit ca o minge pe suprafaţa cometei.

Săritura robotului, care nu era prevăzută, a fost cauzată de faptul că sistemul de prindere al lui Philae nu s-a declanşat corespunzător. Robotul a ajuns astfel într-o zonă umbrită, unde bateriile sale nu se pot reîncărca folosind lumina solară, energia fiind necesară pentru o misiune extinsă.

Philae a început o serie de experimente automate, inclusiv o forare de câţiva centimetri în solul cometei. Robotul a avut suficientă energie pentru a transmite informaţiile, prin unde radio, către sonda Rosetta, care le-a transmis apoi către Terra.

Philae şi-a oprit sistemele şi a intrat într-o stare de hibernare, după ce a rămas fără energie.

Cometa Ciuri se îndreaptă însă către Soare, ceea ce este în esenţă o veste bună: pe măsură ce cometa se încălzeşte, jeturi de gaz sunt eliberate din adâncurile sale, ceea ce ar putea duce la mişcarea robotului şi mutarea lui din regiunea umbrită unde se află.

Gravitaţia cometei este de o sută de mii de ori mai mică decât cea a Terrei, ceea ce înseamnă că Philae, care pe Pământ cântăreşte circa o sută de kilograme, este la fel de uşor ca o coală de hârtie pe suprafaţa corpului spaţial.