Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Astronauţi şi caviar, întăriri pentru ISS

video_astronauti_si_caviar_intariri_pentru_iss.jpg

Echipajul de pe ISS (Foto: NASA TV)

Trei noi membri ai Staţiei Spaţiale Internaţionale au ajuns luni la bordul ISS, cu ajutorul unei rachete Soyuz, lansate de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. La bord se află şi prima femeie astronaut din Italia, dar şi 450 de grame de caviar, pentru sărbătorirea Anului Nou, potrivit The Independent.

După şase ore de zbor, capsula Soyuz s-a conectat la modulul rusesc al Staţiei Spaţiale Internaţionale, în timp ce zbura la peste patru sute de kilometri altitudine, deasupra Oceanului Pacific. Au urmat îmbrăţişările de rigoare, între vechii şi noii "locatari" ai Staţiei.

Noul echipaj are o misiune de şase luni. Astronauţii vor avea programate şi trei ieşiri în spaţiu, ca să pregătească Staţia Spaţială Internaţională pentru primirea noilor vehicule spaţiale comerciale americane. Acestea ar trebui să înceapă să transporte echipajele de astronauţi către şi dinspre staţie în 2017.

La bordul capsulei Soyuz s-au aflat viitorul comandant al Staţiei, Terry Virts, din partea NASA, comandantul capsulei, Anton Shkaplerov, din partea agenţiei spaţiale ruse şi italianca Samantha Cristoforetti, aflată la prima misiune în spaţiu, din partea Agenţiei Spaţiale Europene.

Staţia Spaţială Internaţională este folosită ca laborator ştiinţific în experimente privind viaţa, cercetarea materialelor, dezvoltarea de noi tehnologii şi alte studii folosind condiţiile de microgravitaţie şi posibilitatea de observare a spaţiului cosmic.

"Cred că peste o sută de ani, peste 500 de ani, oamenii se vor uita înapoi şi vor vedea aceşti mici paşi pe care i-am făcut referitor la călătoria în Sistemul Solar, la fel cum a făcut Cristofor Columb şi alţi exploratori în urmă cu 500 de ani", a declarat Terry Virts, într-o conferinţă de presă de dinainte de lansare.

Staţia spaţială, un laborator de cercetare în valoare de 100 de miliarde de dolari, a avut un echipaj mai mic începând din 9 noiembrie, când trei cosmonauţi au revenit pe Pământ, după o misiune în spaţiu de cinci luni şi jumătate. La bord rămăseseră doar trei astronauţi: doi ruşi şi un american.

Vedeta noului echipaj este Samantha Cristoforetti, în vârstă de 37 de ani, pilot de avion în armata italiană şi prima femeie astronaut din Italia.

"Nu am făcut nimic special ca să fiu prima italiancă în spaţiu. Am vrut să zbor în spaţiu şi s-a întâmplat să fiu prima", a spus ea în limba rusă, într-o conferinţă de presă.

Astronauţii de pe Staţie vor petrece Anul Nou în spaţiu. Motiv pentru care odată cu cei trei membri ai echipajului, capsula Soyuz a transportat şi provizii pentru o petrecere pe orbită. Fără artificii, dar cu caviar şi cafea italiană. Ei au primit un aparat espresso, conceput special pentru a depăşi dificultăţile create de funcţionarea în condiţii de imponderabilitate.

Această maşină reprezintă rezultatul unei colaborări între Argotec, o companie italiană de inginerie specializată în conceperea de sisteme aeronautice şi în prepararea de alimente care pot fi consumate în spaţiu şi Lavazza, celebrul brand italian de cafea.