Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Studiu inedit: cine bea apă mai neglijent, pisica sau câinele?

Oamenii de ştiinţă au descifrat misterul legat de modul diferit în care beau apă câinii şi pisicile. Un studiu publicat în Statele Unite şi citat de Reuters arată că există diferenţe esenţiale între cele două animale la acest capitol.

Aparent, nu există nici o deosebire între stilul de a bea apă al unei pisici şi cel al unui câine.

Cercetătorii, pentru că, ei bine, există cercetători care se ocupă de aşa ceva, ne contrazic: diferenţele sunt uriaşe.

Pisicile "manipulează" apa pentru a-şi potoli setea şi fac acest lucru într-o manieră elegantă. În schimb, câinii "zdrobesc" apa, împroşcând-o în toate direcţiile.

Nu doar că există studii pe acest gen de subiecte, dar se fac chiar şi conferinţe, unde vin specialişti în domeniu, care-şi prezintă ultimele cercetări în materie. Un exemplu este o conferinţă organizată recent la San Francisco de American Physical Society.

Experţii au descoperit că nici pisicile, nici câinii nu-şi pot apropia obrajii suficient de mult pentru a putea aspira apa, aşa cum fac oamenii.

Inginerii de la două instituţii prestigioase, Universitatea Princeton şi Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) au explicat felul în care beau apă pisicile. Felinele îşi pun limba pe suprafaţa apei, fără să o străpungă, apoi o ridică brusc şi trag odată cu ea o coloană de lichid cu viteza de un metru pe secundă. Imediat înainte ca gravitaţia să tragă apa în jos, pisicile îşi închid gura deasupra coloanei de apă cu viteza de patru metri pe secundă, înghiţind apoi apa.

Când a început studiul pe câini, cercetătorii credeau că şi aceste animale beau apă la fel ca pisicile. Şi totuşi, nu e chiar aşa. În timp ce limba unei feline atinge cu delicateţe suprafaţa apei, limba câinilor o străpunge în forţă. Motiv pentru care câinii împroaşcă în jurul lor multă apă.

De asemenea, pisicile îşi retrag limba pentru a crea o coloană de apă cu o forţă de două ori mai mare decât gravitaţia. Câinii generează o forţă de opt ori mai mare decât gravitaţia.

Dacă la pisici, doar vârful limbii atinge apa, în cazul câinilor, o zonă mare din limbile lor străpunge suprafaţa apei, fapt care-i face să fie nişte "băutori neîndemânatici".

În plus, cu cât câinele este mai mare, cu atât creşte şi balta din jurul bolului cu apă. Acesta e motivul pentru care un câine din rasa Saint Bernard poate să "transforme" podeaua din bucătărie într-o piscină.