Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ţigările electronice, mai cancerigene decât se credea?

tigarile_electronice_mai_cancerigene_decat_se_credea.jpg

Controverse privind ţigările electronice

Noi controverse privind ţigările electronice: acestea conţin de zece ori mai mulţi agenţi cancerigeni decât ţigaretele obişnuite, potrivit unui studiu comandat de Ministerul Sănătăţii din Japonia, informează publicaţia Daily Mail, preluată de Mediafax.

Noul studiu contrazice teoriile recente potrivit cărora ţigările electronice sunt mai sigure decât cele obişnuite.

Cercetătorii japonezi au descoperit concentraţii mari de substanţe chimice nocive, inclusiv formaldehidă şi acetaldehidă, în vaporii produşi de lichidul utilizat de mai multe branduri de ţigarete electronice.

Formaldehida, o substanţă prezentă în materialele de construcţii şi în fluidele de îmbălsămare, este prezentă în acei vapori într-o concentraţie mult mai mare decât agenţii cancerigeni din fumul produs de ţigările obişnuite.

Acetaldehida, care există în stare naturală în cantităţi mici, fiind folosită în special în sectorul plantelor industriale, pentru a produce acizi şi alte substanţe chimice, a fost detectată la rândul ei în cantităţi mai mari în vaporii ţigărilor electronice decât în fumul ţigărilor tradiţionale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut în luna august guvernelor lumii să interzică vânzarea ţigaretelor electronice pentru minori. OMS avertizează că aceste produse reprezintă "o ameninţare serioasă" pentru fetuşi şi persoanele tinere.

Expunerea la nicotină a fetuşilor şi a adolescenţilor, pe termen lung, are consecinţe severe asupra dezvoltării creierului, avertizează organizaţia.

OMS spune că aceste produse ar trebui să fie interzise în spaţiile publice închise.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii mai atrage atenţia că fumătorii pasivi sunt la fel de expuşi ca în cazul unei ţigări obişnuite.

Raportul OMS a fost însă aspru criticat de unii oameni de ştiinţă, care spun că folosirea ţigării electronice ar putea salva milioane de vieţi în acest secol.

De partea lor, susţinătorii ţigaretelor electronice spun că aceste produse reprezintă o alternativă faţă de tutunul tradiţional, care poate să provoace cancer, maladii cardiace şi accidente vasculare cerebrale.

Cei care se opun ţigărilor electronice spun că acestea există pe piaţă doar de câţiva ani şi că nu sunt suficiente informaţii despre impactul pe termen lung asupra stării de sănătate.

La începutul lunii noiembrie, editorii prestigiosului Dicţionar Oxford au ales cuvântul anului 2014, iar acesta este "vape", actul de a fuma o ţigară electronică.