
Ştiinţă
Studiu: Virulenţa HIV a scăzut
Autorii studiului, coordonat de o profesoară de la Universitatea Oxford au monitorizat două grupuri de persoane infectate cu HIV din Africa de Sud şi Botswana, două ţări puternic afectate de SIDA.
În Botswana, unde epidemia de infecţii cu HIV a început mai devreme şi unde prevalenţa adulţilor seropozitivi este mai ridicată decât în Africa de Sud, autorii studiului au constatat că virusul s-a adaptat dezvoltând o serie de mutaţii genetice, ca răspuns la reacţia imunitară a organismului, declanşată de antiretrovirale.
Însă această adaptare a HIV, realizată pentru a scăpa de antiretrovirale, a dus la diminuarea capacităţii sale de a se replica şi a virulenţei sale, în comparaţie cu grupul de persoane infectate din Africa de Sud, unde medicamentele au fost administrate mai târziu.
"Folosirea sporită (şi precoce) de antiretrovirale ar putea să contribuie astfel la un declin al virulenţei HIV", concluzionează autorii studiului.
Încă de acum doi ani, autorităţile sanitare din întreaga lume au recomandat administrarea preventivă de antiretrovirale pentru persoanele din categoria cu risc înalt, inclusiv pentru homosexuali. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat aceste recomandări în iulie anul acesta.
Accesul populaţiei la antiretrovirale a determinat o scădere drastică a numărului de infecţii şi decese cauzate de SIDA.
Potrivit ONU, pe plan mondial existau 35 de milioane de persoane infectate cu HIV la sfârşitul anului trecut. În 2013 au fost infectate 2,1 milioane de persoane, iar un milion şi jumătate au murit din cauza acestei infecţii.
În România, erau în luna septembrie peste 12.700 de persoane cu HIV/SIDA, dintre care 524 erau cazuri noi. Autorităţile estimează o creştere a infecţiilor, mai ales în rândul celor care-şi administrează droguri în venă.