Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acord istoric privind programul spaţial european

acord_istoric_privind_programul_spatial_european.jpg

Racheta Ariane 6 (Foto: www.esa.int)

Programul spaţial european intră într-o nouă eră: miniştrii din cele 20 de state membre ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au încheiat marţi, la Luxemburg, un acord considerat istoric, ce prevede construirea rachetei Ariane 6. E vorba de un vehicul spaţial mai competitiv decât modelele precedente şi care va fi lansat în 2020, informează AFP, preluată de Mediafax.

Europa se angajează la o finanţare de patru miliarde de euro pentru Ariane 6. Suma include construirea unei noi baze de lansări spaţiale în Guyana franceză şi dezvoltarea unui lansator spaţial de talie mică.

Uniunea Europeană prevede un buget global pentru lansatoarele sale spaţiale de opt miliarde de dolari, pentru o perioadă de zece ani.

Obiectivul este de a face faţă unei concurenţe tot mai puternice pe piaţa internaţională a lansărilor de sateliţi.

Actuala rachetă europeană Ariane 5, concepută în 1987, zboară în spaţiu din 1996. După un început mai dificil, ea şi-a îndeplinit cu bine misiunea pentru care a fost concepută şi are la activ 62 de lansări consecutive reuşite.

Ariane 5 a cucerit peste 50% din piaţa comercială a lansărilor de sateliţi, dar poziţia ei de lider este ameninţată de racheta Falcon, construită de firma americană SpaceX, care a adoptat o politică de preţ foarte agresivă.

A fost nevoie de multe luni de negocieri în cadrul ESA, în special între Franţa şi Germania, principalele ţări care contribuie la programul Ariane, pentru a se ajunge la acest acord.

Franţa s-a angajat la o finanţare de 52%, iar Germania va acoperi 22 de procente.

Racheta Ariane 6 va putea transporta atât sateliţi ştiinţifici şi sonde spaţiale, cât şi sateliţi de telecomunicaţii sau de televiziune.