Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muzica din sala de operaţii, între "Stayin' Alive" şi "Knockin' on Heaven's Door"

Muzica clasică, dar şi melodiile moderne pot ajuta echipele medicale să colaboreze mai bine în sălile de operaţii. Iată ce arată un studiu britanic, care confirmă că muzica în timpul operaţiilor reduce stresul şi îmbunătăţeşte comunicarea, potrivit BBC, preluat de Mediafax.

Scenele din seriale tv cu medici care operează pacienţi pe acorduri muzicale nu sunt simple invenţii. Unii doctori chiar fac asta, după cum arată studiile de specialitate.

O echipă de cercetători de la Spitalul Universitar din Cardiff (Ţara Galilor) a analizat ce cântece sunt cele mai potrivite pentru a fi ascultate în sălile de operaţii.

Ei au întocmit o listă "amuzantă" cu piese disco, pop şi rock, ce pot fi utilizate în timpul intervenţiilor chirurgicale, dar şi una cu melodii care, în mod clar, nu sunt o idee bună.

Astfel, piese ca "Smooth Operator" (Sade) sau "Stayin' Alive" (Bee Gees) ar fi numai bune să însoţească o operaţie pe cord sau un transplant de rinichi. Pe lista cu melodii recomandate ca fundal sonor în sala de operaţii se mai află "Wake me up before you go-go" (Wham!) şi "Fix You" (Coldplay).

Există şi piese cu titluri la fel de relevante, dar care s-ar putea dovedi complet neinspirate în sala de operaţii: "Everybody hurts" (REM), "Another one bites the dust" (Queen) şi "Knockin' on Heaven's Door" (Bob Dylan).

Beneficiile muzicii, atât în cazul pacienţilor, cât şi al chirurgilor, reies dintr-un studiu serios. Potrivit cercetătorilor, circa 80% dintre medicii şi asistentele care participă la intervenţii chirurgicale au declarat că muzica îi ajută atunci când operează.

De asemenea, participanţii la studiu au spus că muzica este ascultată în 60%-70% din timpul petrecut în sala de operaţii, melodiile fiind alese, cel mai adesea, de chirurgul principal.

Studiul, publicat în ediţia de Crăciun a British Medical Journal, mai arată că echipele medicale consideră că muzica îmbunătăţeşte comunicarea între membrii săi, reduce anxietatea şi îmbunătăţeşte eficienţa.

Există însă şi păreri contrare. Potrivit raportului, criticii susţin că ascultatul muzicii "reduce vigilenţa, împiedică procesul de comunicare şi abate atenţia în momentul în care apar probleme ce ţin de anestezie".