Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Bambi", mai violent decât "Pulp Fiction"?

O veche controversă revine în actualitate: sunt desenele animate pentru copii mai violente decât filmele pentru publicul matur? Un studiu publicat recent în British Medical Journal demonstrează că da. Potrivit acestei cercetări, personajele principale din desenele animate riscă de aproape trei ori mai mult să fie ucise, informează AFP, preluată de Mediafax.

Cine s-ar fi gândit că scenele în care Tom îl fugăreşte pe Jerry, iar simpaticul şoricel îl înţeapă mai târziu cu un ac gigantic pe motanul agresiv le-ar putea dăuna copiilor? Sau că imaginea unui coiot căruia îi explodează în faţă un mănunchi de dinamită la trecerea unei păsări vitezomane pe şosea i-ar putea traumatiza pe micii telespectatori?

Studiul publicat în British Medical Journal arată că personajele principale din desenele animate prezintă un risc de 2,5 ori mai mare de a muri, în comparaţie cu protagoniştii din filmele destinate publicului matur şi de aproape trei ori mai mare de a fi ucise.

Moartea unui personaj important intervine în două treimi din cazuri în desenele animate pentru copii, în timp ce acest lucru se întâmplă doar în jumătate din totalul filmelor destinate unui public mai în vârstă.

"În loc să fie alternative inofensive şi mai blânde ale unor filme de groază şi ale unor drame, desenele animate pentru copii sunt, de fapt, un focar de crime şi de dezordine", declară autorii studiului, Ian Colman şi James Kirkbride.

Ei au trecut în revistă desene animate de succes, de la "Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici", realizat în 1937, la mult mai recentul "Regat de gheaţă/Frozen", făcut în 2013.

Apoi, ei au comparat ratele de mortalitate ale personajelor principale din aceste filme cu conţinuturile a două filme pentru publicul matur, care au cucerit box office-ul în aceiaşi ani, excluzând însă filmele de acţiune şi de aventuri care au fost concepute pentru a fi şi pe gustul copiilor.

Cercetătorii au remarcat faptul că părinţii personajelor principale prezintă un risc de cinci ori mai mare de a muri în desenele animate.

Studiul arată că evantaiul de decese marcante este unul foarte larg: anumite personaje majore sunt ucise prin împuşcare în "Bambi", "Pocahontas" şi "Peter Pan", cu arme albe în "Mica sirenă" şi "Frumoasa din pădurea adormită" sau mor în urma atacurilor unor animale în "În căutarea lui Nemo" şi "Tarzan".

Studiul nu a determinat dacă nivelul de violenţă a crescut după lansarea din 1937 a desenului animat "Albă ca Zăpada", în care regina cea rea moare căzând de pe o stâncă, după ce fusese urmărită de piticii furioşi.

Sunt desenele animate mai violente decât filmele pentru publicul adult?