
Ştiinţă
Cel mai important succes ştiinţific al anului
cel_mai_important_succes_stiintific_al_anului.jpg

De departe, cel mai mare succes ştiinţific al anului 2014 a fost plasarea în premieră a unui robot pe o cometă.
Misiunea sondei Rosetta, care a lansat pe 12 noiembrie robotul Philae pe cometa Ciuri i-a asigurat cel mai important loc din clasament directorului de zbor, italianul Andrea Accomazzo. Acesta a pregătit timp de aproape două decenii zborul sondei Rosetta, care aparţine Agenţiei Spaţiale Europene.
În top figurează şi un grup complex, format din peste o mie de roboţi, care se coordonează între ei, asemenea furnicilor, termitelor şi albinelor şi care pot lucra împreună, fără ca vreo inteligenţă centrală să-i coordoneze. Astfel de echipe de roboţi pot fi utilizate în diferite activităţi, precum cele de curăţare în cazul deversărilor de petrol, în activităţi de supraveghere militară sau în explorări marine. Autorii acestei realizări sunt oameni de ştiinţă de la Universitatea americană Harvard.
Un loc fruntaş în ierarhia celor mai importante succese ştiinţifice ale acestui an a fost rezervat studiilor destinate secvenţierii genetice a virusului Ebola, realizate de o echipă condusă de cercetătorul din Sierra Leone, Humarr Khan. Acesta a murit în luna iulie, după ce s-a îmbolnăvit de Ebola, când lucra într-un spital unde a făcut studii privind mutaţiile virusului.
Scleroza Laterală Amiotrofică a intrat şi ea în topul revistei Nature, graţie americanului Pete Frates, care a lansat campania caritabilă Ice Bucket Challenge, o provocare la un duş cu apă cu gheaţă, în scopuri caritabile. S-au strâns astfel 115 milioane de dolari.
Organizaţia pentru Cercetări Spaţiale a Indiei i-a impresionat şi ea pe cei de la revista Nature. Clasamentul include plasarea unei sonde indiene pe orbita planetei Marte, în luna septembrie.
În fine, clasamentul mai include între altele cercetările de pionierat în dezvoltarea unui tratament imunitar contra cancerului, realizate de medicul oncolog Suzanne Topalian, din Statele Unite.