Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Vocea gravă a femeilor le dă furnicături bărbaţilor

studiu_vocea_grava_a_femeilor_le_da_furnicaturi_barbatilor.jpg

Patricia Kaas (© F. Schmidt via RFI Music.com)

Vocea femeilor în perioada fertilă a lunii îi face pe bărbaţi să simtă furnicături pe piele. Schimbările hormonale din organismul femeilor le afectează laringele, producându-le o voce mai gravă, cu un efect seducător, potrivit cercetătorilor americani.

Cercetătorii americani au descoperit că bărbaţii simt furnicături când aud femeile vorbind. Nu toate femeile şi nu oricând. O echipă de cercetători de la Universitatea James Madison din Virginia crede că schimbările hormonale prin care trec femeile le afectează acestora laringele, ceea ce face ca vocea lor să fie mai gravă, iar tonalitatea are un efect mai mare asupra ascultătorului. Iată cum se explică faptul că unii bărbaţi sunt de-a dreptul înnebuniţi de vocea actriţelor Scarlett Johansson şi Demi Moore sau a cântăreţei Patricia Kaas, doar două exemple de femei cu voci grave.

Schimbarea tonalităţii vocale poate face ca bărbaţii să simtă furnicături pe piele, activitatea electrica la suprafaţa pielii crescând în circa cinci secunde de la auzul vocii unei femei.

Potrivit studiului, pulsul bărbaţilor creşte şi el la auzul vocii joase a unei femei. Cercetătorii susţin că această intensificare a reacţiilor este un semn clar că ascultătorii masculini sunt aproape instant atraşi de vocea unei femei.

"Capacitatea unui bărbat de a identifica şi răspunde unei femei fertile îi conferă acestuia un avantaj în ce priveşte reproducerea, atunci când trebuie să aleagă între mai multe partenere. Pe de altă parte, femeile ar putea beneficia de un avantaj prin identificarea momentului fertil al altor femei", explică Melanie Shoup-Knox, care a efectuat studiul alături de Nate Pipitone de la Adams State University, în statul american Colorado.

Cercetătorii au redat înregistrări ale vocilor unor femei care vorbeau în timpul diverselor stadii ale ciclului menstrual, cerând ascultătorilor, femei şi bărbaţi, să evalueze gradul de atractivitate a vocilor. Ambele sexe au apreciat ca fiind mai atrăgătoare vocile femeilor aflate în perioada fertilă.