Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: De ce nu sunt eficiente dietele de Revelion

Cercetătorii de la Oxford şi Cambridge au dezvăluit motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente. Astfel, regimurile alimentare trebuie să fie individualizate şi alese în funcţie de hormoni, gene şi profilul psihologic al fiecărui om, potrivit publicaţiei Daily Mail, preluate de Mediafax.

Cercetătorii britanici au identificat trei tipuri mari de persoane: "pasionaţii de ospeţe", care continuă să mănânce pentru că nu se satură niciodată, "pofticioşii în mod constant", care se gândesc tot timpul la mâncare şi "mâncătorii emoţionali", care golesc frigiderul când întâmpină dificultăţi în viaţă.

Autorii acestui studiu, coordonat de Susan Jebb, specialist în nutriţie şi profesor la Universitatea Oxford şi Giles Yeo, profesor de genetică la Universitatea Cambridge, spun că fiecare dintre cele trei grupuri de persoane reacţionează diferit faţă de diverse diete.

Teoria a fost testată pe un eşantion de 75 de voluntari, pe parcursul a trei luni. Rezultatele studiului vor fi expuse pe larg în emisiunea de televiziune "Horizon", ce va fi difuzată de postul BBC 2 pe 12 ianuarie.

Autorii studiului spun că persoanele din primul grup, adică "pasionaţii de ospeţe" nu produc în organismul lor cantităţi suficiente dintr-un hormon care induce creierului senzaţia de saţietate.

În categoria "pofticioşilor în mod constant" intră în special maeştrii bucătari şi pasionaţii de gastronomie.

În fine, anumiţi oameni îşi administrează singuri un fel de "tratament medical" cu ajutorul mâncării: ei mănâncă atunci când sunt nefericiţi, de unde şi numele de "mâncători emoţionali".

Cercetătorii au creat diete diferite pentru fiecare dintre cele trei grupuri. Cei din primul grup au primit o dietă bazată pe alimente bogate în proteine, precum carne, peşte şi seminţe de leguminoase, concomitent cu eliminarea din alimentaţie a carbohidraţilor, existenţi în pâinea albă şi cartofi.

Voluntarii din al doilea grup au primit o dietă bazată pe un număr de doar 800 de calorii pe zi, timp de două zile, în fiecare săptămână. În celelalte cinci zile, voluntarii puteau mânca orice doreau.

Persoanele din al treilea grup au fost înscrise în programe educative de specialitate, întrucât autorii studiului au ajuns la concluzia că aceşti voluntari aveau de fapt nevoie de un sprijin de ordin social pentru a preveni alimentaţia compulsivă.