Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Arca lui Noe", în variantă modernă

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Moscova vor să congeleze fragmente de ADN prelevate de la toate vieţuitoarele care trăiesc sau au trăit pe Terra. Instituţia a primit o finanţare de peste 12 milioane de dolari, pentru a lansa acest proiect de amploare, care se va încheia în 2018. Totul se va petrece într-un complex ştiinţific amenajat pe o suprafaţă de peste 400 de kilometri pătraţi.

Savanţii ruşi intenţionează să congeleze prin criogenie şi apoi să le depoziteze diverse celule care sunt capabile să se reproducă.

Viktor Sadivnichy, rectorul Universităţii de Stat din Moscova, a asemănat acest proiect ştiinţific uriaş cu o Arcă modernă a lui Noe.

"Proiectul implică amenajarea unui spaţiu de depozitare, o bancă de date în care sunt stocate fragmente de ADN ale tuturor fiinţelor care trăiesc pe Pământ, dar nu doar ale celor care trăiesc, ci şi ale celor care au dispărut", explică cercetătorul pentru Russia Today.

Băncile de ADN sunt cunoscute şi sub denumirea de "Grădini zoologice congelate", iar cea mai cunoscută dintre ele se află în oraşul american San Diego.

Savanţii din acest centru de cercetare dispun de celule spermatice, ADN şi celule de origine animală, conservate în azot lichid încă din anul 1976. Banca de ADN din San Diego deţine deja 8.400 de astfel de celule prelevate de la peste 800 de specii.

Marea Britanie a implementat la rândul ei Proiectul Arca Îngheţată, un proiect ştiinţific coordonat de un consorţiu de companii şi asociaţii specializate în biologie, grădini zoologice, muzee şi centre de cercetări ştiinţifice.

Proiectul Arca Îngheţată deţine o colecţie de peste 28 de mii de fragmente de ADN congelate, dintre care peste şapte mii aparţin unor specii pe cale de dispariţie.

Revenind la proiectul rusesc, el nu este singurul de acest gen lansat în secolul al XXI-lea. Un depozit aflat în Siberia foloseşte temperaturile scăzute din permafrostul siberian, pentru a conserva seminţe şi celule de plante pentru cel puţin o sută de ani de acum înainte.

Cel puţin 1,5 milioane de seminţe de plante vor fi depozitate în unitatea de criogenie din Iakutsk, care va proteja multe dintre cele mai importante plante de pe Terra de efectele negative provocate de încălzirea globală, războaie şi dezastre naturale.