Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Munteanu (IDIS VIITORUL): Mica Rusie este o invenţie cu dorinţa anunţată de a fi parte a Federaţiei Ruse

imunteanu.jpg

Igor Munteanu

Igor Munteanu, fostul ambasador al Chişinăului la Washington este de părere că se provoacă o resetare a acordurilor de la Minsk, într-o mişcare strategică atent calculată şi plină de semnficaţii istorice. În acest context Igor Munteanu a explicat şi ce însemna în epoca ţaristă conceptul de Mica Rusie.

Proclamarea de către separatiştii proruşi a unui nou stat în estul Ucrainei, denumit ''Mica Rusie'', a fost criticată atât în cancelariile occidentale, cât şi de Moscova. Această iniţiativă nu se încadrează în procesul de pace de la Minsk a reacţionat Boris Grizlov, negociatorul şef al Rusiei pentru problema privind estul Ucrainei.

La rândul său Ministerul Afacerilor Externe  de la Bucureşti condamnă proclamarea, la 18 iulie, de către separatiştii din Doneţk a unui aşa-zis nou stat în estul Ucrainei, denumit „Mica Rusie”. Acest act contravine, în mod flagrant, normelor de drept internaţional şi încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, arată MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte faptul că România susţine ferm implementarea Acordurilor de la Minsk şi îndeamnă la o conduită în sensul implementării Acordurilor, acestea fiind singurul cadru viabil şi recunoscut, care permite soluţionarea politică a conflictului din Donbas. România susţine necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.

Se provoacă noi negocieri în acest dosar şi este chiar un şantaj, spune la RFI, Igor Munteanu, director al think tank-ului “IDIS Viitorul” din Republica Moldova.

Fostul ambasador al Chişinăului la Washington este de părere că se provoacă o resetare a acordurilor de la Minsk, într-o mişcare stratetigică atent calculată şi plină de semnficaţii istorice. În acest context Igor Munteanu a explicat şi ce însemna în epoca ţaristă conceptul de Mica Rusie.