Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu Zebra la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” (II)

Invitații orei a doua sunt Anastasia Staicu, managerul Asociației Seneca, doamna Irina Vasilescu, voluntar la revista „Arte si meserii” si EcoLogos si Gabriela Niculae, trainer la cursuri de tehnician nutriționist la Fitness Scandinavia School, absolventă a Colegiului Nenițescu.

Gabriela Niculae: Eu am terminat Liceul Industrial de Chimie Nr. 5 acum 30 de ani. Sunt emoționată, fiindcă au fost 4 ani frumoși pe care i-am petrecut aici. Pe de altă parte, sunt bucuroasă că sunt alături de voi pentru că și eu am doi copii adolescenți. Știu oarecum prin ce perioadă treceți și știu ce vă preocupă.

 

 

Din punct de vedere al nutriției, vârsta la care sunteți voi reprezintă o perioadă de creștere. În corpul vostru se creează celule în continuare și aveți nevoie de substanțe nutritive. Aveți nevoie să vă hrăniți! Este o diferență majoră între a mânca și a te hrăni. Noi înșine suntem chimie, corpul nostru este format din elemente chimice. Așadar, din mâncarea pe care o mâncăm zilnic trebuie să ne procurăm elementele chimice de care are nevoie corpul nostru. Voi nu ați traversat încă perioada de creștere. Băieții își dezvoltă acum musculatura și trebuie să știe că masa musculară nu crește doar dacă merg la sală, ea se creează în bucătărie! Sala este doar o accentuare a masei musculare, forma fizică pe care o vedeți. Fierul îl primim din legume verzi și carne: organe, ficat, rinichi. În perioada aceasta mai avem nevoie de zinc, deoarece trebuie să ne susținem sistemul imunitar. Zinc luăm din ciocolată, dar nu trebuie să mâncăm tot timpul, pentru că are multe calorii. Puteți să alegeți ciocolata fără zahăr, cea care are peste 70% cacao. Voi trebuie să transmiteți mai departe în familiilor pe care o să le aveți obiceiurile de alimentație sănătoase. Trebuie să aveți trei mese și două gustări într-o zi.

 

 

Întrebare elev: Pe plan sportiv, orice regim alimentar se poate folosi la fiecare om?

 

 

Gabriela Niculae: De obicei, planurile alimentare sunt personalizate pentru că noi suntem diferiți. Dacă faci sport intensiv, atunci ai nevoie de mai multe calorii. În momentul în care faceți sport, aveți nevoie de principii nutritive mai bogate, adică ai nevoie de vitamine, de minerale. Trebuie să ai o alimentație echilibrată, să nu-ți lipsească nicio grupă alimentară: ouă, carne, lactate, legume, fructe. Eu vă recomand pentru gustări fructe, un morcov tăiat bețigașe sau semințe: caju, migdale, nuci crude, fistic.

 

 

Întrebare elev: Ce părere aveți de mâncarea fast-food care ne amenință din ce în ce mai mult?

 

Gabriela Niculae: Mâncarea fast-food, din păcate, a apărut în viețile noastre în momentul dezvoltării economice. Eu nu sunt de acord cu ea, însă orice copil mănâncă fast-food măcar o dată în viață. Eu le prepar acasă. Le fac copiilor mei șaorma acasă, din lipie integrală. În loc de sosurile care au foarte multe E-uri, pun iaurt în care adaug puțin usturoi, puțin muștar sau pastă tahini, peste care adăugăm orice fel de carne făcută la grătar și multe legume proaspete. O împăturim frumos și am făcut o șaorma sănătoasă.

Întrebare elev: Care este ora corectă la care ar trebui să mâncăm dimineața, la prânz și seara?

 

Gabriela Niculae: Orele pot fi ușor variabile în funcție de programul vostru. Dacă începeți școala la 9, ar fi bine să mâncați micul dejun înainte să plecați la școală. La gustare ar trebui să aveți un fruct sau două. Prânzul ar trebui să fie între orele 12-13. Gustarea de la ora 16 este bine să fie una proteică. Trebuie să fie un interval de cel puțin 3 ore între mese.

 

Întrebare elev: Ce părere aveți de oamenii care vor să devină vegetarieni și de la ce vârstă ați recomanda acest stil de viață?

 

Gabriela Niculae: Acesta este un subiect delicat. Există vegetarieni și există vegani. Dacă te referi la vegani, asta înseamnă o alimentație fără produse animale. Vegetarienii se împart în mai multe feluri. Ei pot fi ovo-lacto, adică au ouă și lapte în alimentație, pot fi pesco-vegetarieni, adică mănâncă și pește. Problema mare la vegani este lipsa vitaminei B12, pe care nu o găsim decât în produsele animale. Nu v-aș sfătui ca în această etapă de vârstă să deveniți vegani. Unii oameni devin vegani din motive ce țin de sănătate, iar alții din motive morale.

 

Întrebare elev: Ce fructe sau legume ar putea suplimenta lipsa vitaminei B12 la vegani?

Gabriela Niculae: Nimic nu înlocuiește proteina de clasă 1 și vitamina B12 din produsele animale.

 

Anastasia Staicu: În Asociația Seneca avem mai multe proiecte, iar unul dintre ele este editura, care editează cărți de ecologie și filozofie. La proiectele noastre participă și elevi de la Liceul Tonitza și studenți de la arte, care ilustrează volumele. Cărțile de ecologie ating diferite subiecte și aspecte. Alimentația este unul din ele, de la producție și până la ultima etapă de deșeu - ce se întâmplă cu el, cum afectează planeta și cum îl afectează pe om. Prima dată a fost editura și apoi am deschis Seneca Anticafe. Acolo nu se plătește consumația, ci se plătește timpul.

Nu apuc să vă cunosc prea bine în această mică întâlnire, dar am întrebat înainte ce v-ar interesa. Am înțeles că unul dintre aspecte este antreprenoriatul. Este cineva de aici care este antreprenorul propriei vieți?

 

Răspuns elev: Fiecare copil își alege drumul, părinții doar ne ghidează și ne dau sfaturi.

 

Anastasia Staicu: Și ce ar însemna să fii antreprenor?

Răspuns elev: Un antreprenor este persoana care își modelează viața exact așa cum vrea, va face ceea ce își dorește și ceea ce-i place.

 

Anastasia Staicu: Super! Știți să răspundeți mai rapid decât un adult la această întrebare. Un adult începe imediat să povestească despre cum îi îndrumă el pe alții. Răspunsul constă în ce faci tu cu propria ta viață. Voi zilnic veniți la liceu, dar veniți cu interes?

 

Răspuns elev: Da, avem un mare interes să terminăm cele 12 clase, să luăm bacalaureatul și să ne axăm pe ceva anume. Avem câteva idei despre ce vom face în viitor.

 

Anastasia Staicu: Vă invit la Seneca Anticafe pentru a dezbate ideile și să vă întâlniți cu oamenii cu care v-ar plăcea să schimbați păreri despre direcția în care vreți să mergeți. Acest spațiu este loc pentru întâlniri, dar și pentru expoziții. Dacă aveți proiecte personale, de la fotografie și până la proiecte sociale, aveți posibilitatea de a le expune. Sfatul meu este să vă trasformați hobby-urile în profesie. Gândiți-vă la hobby-urile voastre, la ce vă place cu adevărat să faceți și, încetul cu încetul, trasformați-le în profesie. Până la 30 de ani probabil n-o să vă iasă. Drumul până acolo vă transformă în profesionist. Până atunci, nu prea puteți să vindeți serviciile și nu puteți cere prea multe de la oameni. De aceea trebuie trebuie să încercați, să lăsați mai mult timp pentru greșeli și pentru mai multe direcții. Mergeți și faceți ce vă place. Timpul vieții voastre trebuie să fie de valoare. Banii sunt un criteriu al succesului, dar banii vin odată cu profesionalismul: formați-l în domeniul care vă place.

Am adus trei cărți cu mine astăzi. O carte de căpătâi este Manualul lui Epictet. Este foarte interesant pentru că nu era el cel care scria, ci alții umblau după el și notau ce spunea. Această carte începe cu fraza: ,,Unele depind de noi, unele nu depind de noi”. De asemenea, face și o clasificare: „De noi depind numai gândurile și faptele noastre. De noi nu depind părerile altora în legătură noi.”

 

Irina Vasilescu: Colegii mei, Alexandra Nistoroiu și George Irimescu, sunt cei care au început revista, iar eu m-am alăturat echipei cam după un an. Au venit cu ideea fantastică de nume, „Arte și meserii”, fiindcă ei își doreau o revistă despre artă care nu se găsea atunci la chioșcuri. Toți eram studenți în diverse domenii, la drept, jurnalism, psihologie. Tuturor ne plăcea câte un domeniu diferit al artei. Vedeam tot felul de spectacole cu actori necunoscuți, despre care nu știa nimeni, nu știam de unde vin și cine sunt, dar erau oameni extraordinari, care făceau o treabă foarte bună. Astfel a apărut revista ,,Arte și meserii”, care există acum de 7 ani. Ultimele numere au apărut în 3.000 de exemplare. Trimestrialul s-a trasformat în semestrial. Am avut o perioadă de trei ani în care am rămas exclusiv în mediul online, deoarece ne-a fost foarte greu să găsim fonduri. Mai târziu, cu forțe proaspete în echipă, am aplicat pentru fonduri și le-am obținut, inclusiv de la AFCN, iar până acum revista s-a distribuit gratuit. Toată lumea lucrează voluntar. Pentru ultimul număr, am apelat la public. Am reușit să strângem suficienți bani încât să printăm un tiraj mic – 1.000 de exemplare. Am făcut, de asemena, o campanie de crowd funding. Am apelat la cititorii noștri și le-am cerut să-și cumpere revista în avans. Noi avem nevoie de banii aceștia înainte, pentru că trebuie plătită tipografia. Procesul a funcționat.

EcoLogos este un centru de educație ecologică. În acest moment, dispunem de partea informațională, avem ateliere și module care se pot adapta tuturor. Este vorba de impactul pe care îl avem noi asupra mediului și suntem încă în căutarea unui loc fizic care să îl găzduiască. Vrem ca el să devină un muzeu interactiv de ecologie. Aflăm care este impactul nostru asupra mediului și cum îl putem reduce printr-un experiment.

Pornim de la obiectele pe care le avem pe noi, ne gândim de unde vin aceste obiecte, după care trebuie să ne dăm seama cum am putea face ca efectul fabricării și aruncării acestor obiecte să fie cât mai mic asupra mediului. Amprenta ecologică este o bucată de pământ, măsurată în hectare, care este necesară pentru a produce tot ce ai consumat. Mai avem nevoie de o bucată de pământ în care să ducem toate deșeurile în urma acelui consum și să o eliminăm ca și când nu ar fi existat. Amprenta ecologică se calculează anual, pe fiecare țară. Noi consumăm ca și cum am trăi pe două planete.